İddianame Nedir?
Bugün bu sorunun cevabını arayacağız.
İddianame Cumhuriyet Savcısının hakkınızda yürütmüş olduğu soruşturma sonrasında, elde ettiği kanıtlar ve deliller kapsamında Ceza Mahkemelerine açacağı davanın savcılıkça verilen kararıdır.
Cumhuriyet Savcısı, İddinamede Müşteki (Müşteki Nedir Bknz) ve şüphelilerin isimlerini yürütülen soruşturmanın konusunu (suç), suç tarihini, elde etmiş olduğu delilleri ve sevk maddelerini belirtir ve yürütülen soruşturmanın içeriği ile ilgil bilgi vererek kararını verir.Mahkemeye sunulan İddianeme, mahkeme hakimi tarafından 5271 sayılı CMK'nın 174. maddesi gereğince uygun olup olmadığını inceledikten sonra iddianameni kabulü kararını verir.
5271 sayılı CMK'nın 174. maddesinin incelenmesinde;
İDDİANAMENİN İADESİ
Madde 174 - (Değişik madde: 25/05/2005-5353 S.K./27.mad)
(1) Mahkeme tarafından, iddianamenin ve soruşturma evrakının verildiği tarihten itibaren onbeş gün içinde soruşturma evresine ilişkin bütün belgeler incelendikten sonra, eksik veya hatalı noktalar belirtilmek suretiyle;
a) 170 inci Maddeye aykırı olarak düzenlenen,
b) Suçun sübûtuna etki edeceği mutlak sayılan mevcut bir delil toplanmadan düzenlenen,
c) Önödemeye veya uzlaşmaya tâbi olduğu soruşturma dosyasından açıkça anlaşılan işlerde önödeme veya uzlaşma usulü uygulanmaksızın düzenlenen,
İddianamenin Cumhuriyet Başsavcılığına iadesine karar verilir.
(2) Suçun hukukî nitelendirilmesi sebebiyle iddianame iade edilemez.
(3) En geç birinci fıkrada belirtilen süre sonunda iade edilmeyen iddianame kabul edilmiş sayılır.
(4) Cumhuriyet savcısı, iddianamenin iadesi üzerine, kararda gösterilen eksiklikleri tamamladıktan ve hatalı noktaları düzelttikten sonra, kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmesini gerektiren bir durumun bulunmaması halinde, yeniden iddianame düzenleyerek dosyayı mahkemeye gönderir. İlk kararda belirtilmeyen sebeplere dayanılarak yeniden iddianamenin iadesi yoluna gidilemez.
(5) İade kararına karşı Cumhuriyet savcısı itiraz edebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder